Keizersnede

Soms is een keizersnede nodig. Dat betekent dat je baby op operatieve wijze wordt verlost. Met een bikinisnede (een dwarse snede net onder de haargrens van de schaamstreek) wordt de buik in lagen geopend en de baby uit de baarmoeder gehaald.

Soms zal deze ingreep gepland zijn, en vooraf duidelijk besproken met je gynaecoloog. In andere gevallen kan het zijn dat de ingreep niet voorzien was en dat een keizersnede noodzakelijk is omdat een geboorte via de vagina niet mogelijk is, of te gevaarlijk voor moeder of kind. Er zijn verschillende redenen om een keizersnede te moeten uitvoeren: een afwijkende ligging van de foetus, een te smal bekken, een slechte ligging van de placenta, baarmoederafwijkingen…

Word ik verdoofd bij een keizersnede?

Meestal kan een keizersnede onder een aangepaste epidurale verdoving (ruggenprik) uitgevoerd worden. Soms is er geen tijd voor een ruggenprik, of kan dit niet omwille van een risico op bloedingen. In dat geval zal de keizersnede onder algemene verdoving worden uitgevoerd.

Waar gebeurt de keizersnede? Kan ik mijn kindje zien?

De keizersnede wordt uitgevoerd in de veilige omgeving van de operatiezaal. Wanneer de ingreep onder een ruggenprik doorgaat, kan je partner naast jou de ingreep volgen, aan het hoofdeinde van de operatietafel. Na de verlossing geven de vroedvrouw en eventueel de kinderarts je kindje meteen de nodige zorgen.Zij zullen je baby even bij jou leggen zodat je alvast kort je baby kan knuffelen. Hierna zal je baby door de vroedvrouw en je partner in een transportcouveuse naar de dienst neonatologie gebracht worden.

Ondertussen maken we de operatiewonde verder dicht, waarna we je naar de ontwaakzaal brengen. Als de verdoving is uitgewerkt, brengen we je naar je kamer op de materniteit. Ik principe zal je kindje en je partner je daar opwachten. Er is dan volop tijd om je kindje in zijn volle glorie te bewonderen. Indien je borstvoeding geeft zal de vroedvrouw je ook dan helpen bij het aanleggen van je kindje.

Hoe herstelt mijn keizersnede?

Een keizersnede blijft een operatie. Van een keizersnede herstel je dus anders dan na een vaginale bevalling. Als kersverse moeder met een keizersnede ben je ook wat minder mobiel, en ben je nog gedurende 24 uur op een blaassonde aangewezen. Na een zestal weken kan je starten met buikspieroefeningen.

Zal ik voor mijn volgende kindje ook een keizersnede nodig hebben?

Dat hangt af van de reden waarom een keizersnede bij je eerste bevalling noodzakelijk was. Het is best mogelijk dat een vaginale bevalling kan.